Hozzávalók:
- Száraz hozzávalók (ezeket keverd össze alaposan egy tálban)
- 80 g dió (mandula,mogyoró,törökmogyoró)
- 75g zabliszt
- 75 g finomliszt
- 1 tábla étcsoki
- 1 teáskanál sütőpor
- 1kk szódabikarbóna
2. Nedves hozzávalók (ezeket majd aprítógépben,vagy botmixerrel turmixold le)
- 2 banán
- 2 tojás
- 100 gramm cukor ,vagy ennek megfelelő mennyiségű méz/édesítő
- 1 csomag vaniliás cukor/vanilia/vanilia aroma
- 1 dl olaj/kókuszolaj
- 1 dl növényi tej (sima tej is jó)
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Az összekevert száraz hozzávalókhoz öntsd hozzá a leturmixolt masszát és keverd el alaposan.
- Pihentesd a tésztát kb fél órát a hűtőben,hogy a zab megszívja magát nedvességgel.
- Melegítsd elő a sütődet kb. 175 fokra
- Bélelj ki egy kenyérsütő formát sütőpapírral,vagy ha muffint készítesz belőle akkor azt. (Szilikon forma esetén nincs szükség papírra)
- Öntsd a formába a tésztát. Nagyra fog nőni,ezért ne töltsd teljesen tele a formádat!
- Tedd a felmelegített sütőbe.
- Sütési idő: Kenyér min. 50p, itt csinálj tűpróbát, ha még ragacsos a közepe tedd vissza 10-15 percre, de figyelgesd
Muffin 35-40 p
- Tipp a GLUTÉNMENTES verzióhoz: Ha gluténmentes verzióban, csak zabliszttel készíted, figyelj, hogy a vásárlásnál a liszt zacskóján a gluténmentesség meg legyen jelölve. Ha így készíted, használj 150g zablisztet. A sütési idő így hosszabb lehet,a sütőd erősségétől függően. Ha elkészült hagyd kihűlni teljesen,mert melegen felszeletelve nyersnek tűnhet majd.
- Tipp: Díszítésnek vágj félve hosszában egy banánt,majd közvetlenül sütés előtt az alját forgasd lisztbe,hogy ne süllyedjen el és tedd a tészta tetejére.
- Tipp: aprított aszalt gyümölcsökkel tovább fokozható az ízélmény, használj áfonyát, datolyát bátran!