(Glutén, tej, tojás és élesztőmentes, vegán, hisztaminszegény)
Hozzávalók:
- 80g cirokliszt (Magic mills cirok finomliszt a legjobb)
- 40g quinoa liszt
- 40g hajdina liszt
- 40g tökmagliszt
- 25 g utifűmaghéj liszt
- 25 g bambuszrost liszt
- 4-4 g só
- 10g bio sütőpor
- +430 g víz
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt 185 fokra ( 185-200 Celsius fok a sütőd erősségétől függően,de inkább alacsonyabbal kezd,ha még nem sütöttél kenyeret)
- Mérd ki a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba és keverd össze őket alaposan
- Öntsd rá a vizet és gyorsan keverd össze,hamar sűrűsödik ezért kell előre összekeverni a száraz alapanyagokat
- Várj pár percet,hogy a rostok megszívják magukat nedvességgel
- Egy tálba,vagy a használt edénybe tegyél egy kis lisztet és forgasd meg benne a kenyeret,majd tedd egy sütőpapírral fedett tepsire,és formázd,vagdosd be a tetejét óvatosan egy éles késsel.
- Ha felmelegedett a sütő,tedd be sülni 60-70 percre, 1 óra után nézd meg,ha kemény a kérge alul felül akkor már jó.
- Amikor megsült várd meg míg kihűl,mert a sok rost miatt melegen még nyersnek tűnhet,ragacsosnak,de amint kihűlt szép könnyed lesz a tészta.
- Tipp: Ha hajdinalisztbe forgatod sütés előtt ropogósabb lesz a kenyered kérge.
Tipp: A kenyér egészben és szeletekben is remekül fagyasztható, szobahőmérsékleten hamar felenged, de olvasztható pirítóban és airfryerben egyaránt! 🙂